Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (171)
Kwaśny smak pigwy dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. Podsmażcie pierś kaczki razem z tymi owocami, a gwarantujemy, że powstałe danie będzie pyszne!
pierś z kaczki 3 szt.
masło 45 g
rozmaryn 2 gałązki
pigwa 6 szt.
sól 5 g
pieprz 5 g
Z obranej pigwy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski jak frytki. Igły rozmarynu siekamy. Na dużej nieprzywierającej patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy pigwę, rozmaryn i podsmażamy z każdej strony na złocisty kolor, delikatnie przewracając przez 8–10 min. Kiedy pigwa stanie się miękka i złocista, zdejmujemy z patelni i odstawiamy w naczyniu w ciepłe miejsce.
Na tłuszcz po smażeniu owoców, kładziemy piersi kaczki skórą do dołu, smażymy przez 5 min. Usuwamy nadmiar tłuszczu, przewracamy piersi na stronę mięsną i smażymy jeszcze 5 min. Oprószamy solą i pieprzem, podajemy z pigwą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017
Porady
Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków