Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 20 minut
Porcja: 420 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
1 kg piersi indyka
sok z 1 cytryny
30 dag surowej białej kiełbasy
por
po kilka gałązek świeżego tymianku, szałwii, rozmarynu i oregano
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżeczki curry w proszku
sól, świeżo mielony pieprz
Pierś indyka z białą kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filet z piersi indyka rozciąć tak, aby powstał prostokątny plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Obficie skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
Por umyć, odciąć końce, naciąć wzdłuż tak, aby liście dały się szeroko rozłożyć. Obsmażyć na maśle. Oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
Zioła umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody. Oderwać listki od łodyżek. Z kiełbasy usunąć skórkę. Mięso rozgnieść, starannie wymieszać z curry i ziołami.
Na rozłożonym płacie mięsa indyka rozłożyć liście pora, tak aby na siebie zachodziły. Rozsmarować farsz z białej kiełbasy. Zwinąć, związać nicią kuchenną.
Pieczeń posmarować olejem, włożyć do brytfanny. Piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 190°C. Kroić w plastry. Podawać na ciepło lub na zimno.