Pierożki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
-
CIASTO:
-
do przesianej mąki dodajemy sól, jajka i dodajemy oliwę. Zagniatamy ciasto, gdy się zespoli, wyrabiamy jeszcze przez ok. 8 min. Formujemy kulę, przykrywamy folią i wstawiamy na 20 min do lodówki.
-
NADZIENIE:
-
do ricotty dodajemy drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii, świeżo starte pecorino, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Oliwę wlewamy na patelnię i rozgrzewamy na średnim ogniu, wrzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy przez 3 min, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy. Ciasto rozpłaszczamy palcami na blacie posypanym mąką i cienko rozwałkowujemy, posypując mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka ok. 8 cm średnicy. Nakładamy po łyżeczce farszu, brzegi ciasta smarujemy rozmąconymi jajkami i składamy na pół, tworząc półksiężyce. Zagniatamy brzegi i uszczelniamy, dociskając widelcem (powstaną ładne brzegi). Wrzucamy pierożki partiami na wrzątek i gotujemy 1 min od wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na duży półmisek. Oprószamy solą i pieprzem. Polewamy podsmażoną kiełbasą, oliwą i posypujemy płatkami pecorino.
-
Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
-
Focaccia z nadzieniem
-
Risotto z owocami morza
-
Stek wołowy z pesto i polentą
-
Kurczak pieczony z białą fasolą
-
Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi
Porady
Zobacz też: Kruche pieczone pierożki z serem kozim