Artur Rogalski
0 (0)
Piernik pomidorowy to genialny wegański wypiek na święta. Nie zawiera jajek, masła, mleka ani miodu. Klasyczne elementy ciasta zostały zastąpione bananem i pomidorami z puszki. Składnik kojarzący się z daniami na słono może dziwić, ale świetnie sprawdza się w korzennym deserze, a jego smak nie jest wyczuwalny. Wegański piernik z pomidorów jest zaskakująco wilgotny i puszysty. Przełóżcie go powidłami i udekorujcie polewą czekoladową lub lukrem.
pomidory w puszce 240 g
banany 120 g
olej 125 ml
cukier 100 g
mąka pszenna 300 g
proszek do pieczenia 2 g
soda oczyszczona 4 g
przyprawa do piernika 15 g
sól 2 g
kakao 10 g
powidła śliwkowe 150 g
Przygotowanie masy: banan obieramy i kroimy w plasterki. Umieszczamy go w naczyniu razem z pomidorami z puszki, olejem i cukrem – białym lub trzcinowym. Nie dodajemy miodu, ponieważ wypiek ma być wegański. Miksujemy za pomocą ręcznego blendera, aż wszystkie składniki zmienią się w jednolity przecier. Jeśli chcemy, żeby masa na piernik z pomidorów i banana powstała w całości bez użycia urządzeń kuchennych, możemy ją tylko dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać.
Artur Rogalski
Suche składniki: w oddzielnej miseczce umieszczamy mąkę pszenną (tortową lub uniwersalną), kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy także sporą porcję przyprawy korzennej. Możemy kupić gotową mieszankę, w której znajdują się m.in. cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie i kardamon. Warto jednak przygotować własną, domową przyprawę do piernika, zwłaszcza w okresie świąt, kiedy przydaje się do przeróżnych wypieków i gorących napojów. Mieszamy wszystkie sypkie elementy rózgą.
Artur Rogalski
Pieczenie: łączymy mokre i suche składniki za pomocą szpatułki lub łyżki. Powstanie gęsta masa. Przekładamy ją do keksówki o długości około 30 cm (powinna mieć co najmniej 1,7 l pojemności), wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy je w 180°C (tryb góra-dół) przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Po wstępnym wystudzeniu wyjmujemy piernik z foremki. Warto przenieść go na kratkę cukierniczą, jeśli mamy taką na wyposażeniu kuchni.
Artur Rogalski
Przekładanie: kroimy wegański piernik z pomidorów wzdłuż na pół. Smarujemy spodnią część ulubionymi przetworami. Najlepiej sprawdzą się powidła śliwkowe domowej roboty, ale można też wykorzystać dowolny dżem, na przykład porzeczkowy lub wiśniowy. Przykrywamy owocową warstwę wierzchem piernika. Lekko dociskamy.
Artur Rogalski
Podanie: możemy udekorować piernik pomidorowy polewą na bazie gorzkiej czekolady (lub mlecznej wegańskiej). Wystarczy rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej i wymieszać ją z olejem (na przykład kokosowym). Dzięki niemu wierzch ciasta będzie się ładnie błyszczał. Jeśli nie zależy nam, żeby piernik był wypiekiem całkowicie wegańskim, możemy wykorzystać klasyczny przepis na polewę czekoladową – z masłem i mlekiem lub śmietanką. Innym pomysłem na dekorację jest prosty lukier z cukru pudru.
Artur Rogalski