piernik_mojej_babci

Piernik mojej babci

Ocena:

4.48 (192)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób

Pyszny pachnący piernik ,polecam.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka miodu(może być sztuczny)
  • 2 czubate szklanki mąki(jeżeli ciasto będzie za rzadkie,dodać jeszcze1/2 szklanki mąki)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 7 jajek
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • przyprawa do piernika
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Piernik mojej babci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Miód,cukier, margarynę,rozpuścić,dodać przyprawę do pierników i cynamon,przestudzić.
  • Następnie dodać mąkę, jajka.sodę,powidła,śmietanę.wszystko wymieszać mikserem,widełkami do piany.
  • Piec w 180 º C około 50-60 min.
  • Z tej porcji wychodzą 2 blaszki 11x40 cm.
  • Piernik mojej babci jest wilgotny i nadaje się do przełożenia(można do środka dodać ulubione bakalie i polać polewą lub białą czekoladą)
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne