Adobe Stock
5 (8)
Pieczone szparagi z pomidorkami to pyszna sezonowa przystawka, którą przygotujemy niezwykle szybko, z bardzo prostych składników. Podstawą są zielone, chrupiące łodygi i skarmelizowane koktajlowe pomidorki. Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze są jeszcze bardziej wyraziste i głębokie w smaku. Posypane aromatycznym parmezanem, świetnie sprawdzą się jako samodzielna potrawa lub dodatek do innych dań. Wypróbujcie przepis na idealne szparagi z piekarnika z pomidorkami.
zielone szparagi 500 g
pomidorki koktajlowe 500 g
oliwa z oliwek 60 ml
sól 1 szczypta
pieprz 3 g
parmezan 10 g
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (można dodać pojedyncze, jeśli jednak chcemy, by danie wyglądało efektownie, warto umieścić je na gałązce). Posypujemy je solą i pieprzem i skrapiamy je połową oliwy (staramy się, żeby warzywa były dokładnie natłuszczone, możemy pomóc sobie łyżką lub kilkukrotnie potrząsając naczyniem). Pieczemy je w piekarniku przez 12-15 minut aż będą brązowo-złote.
W tym czasie zajmujemy się zielonymi szparagami - myjemy je i osuszamy (nie musimy ich obierać). Następnie odrywamy zdrewniałą część łodygi (wystarczy ją delikatnie wygiąć, żeby łykowata część się przełamała), wykładamy je na podpieczone pomidorki i polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy przez 5-8 minut, aż będą średnio miękkie. Jeśli chcemy, możemy na ostatnie 2-3 minuty wsypać płatki migdałów, dzięki temu potrawa nabierze chrupkości. Dobrym pomysłem będzie również zapieczenie potrawy z odrobiną startej mozzarelli.
Parmezan (lub inny twardy ser, np. grana padano) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Pieczone szparagi z pomidorkami podajemy jeszcze ciepłe, posypane parmezanem i pieprzem, z kromką świeżego pieczywa. Równie pysznie smakują w formie lunchu na zimno, np. z łososiem smażonym.