Pieczeń huzarska

Ocena:

4.54 (147)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie: 1 godz. 20 minut
Porcja: 390 kcal

Składniki:

  • 80 dag wołowiny
  • 1/2 szklanki bulionu
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Pieczeń huzarska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wołowinę umyć, lekko pobić, oprószyć solą i łyżką mąki. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 1 godz.).
  • Cebulę obrać, posiekać. Masło wymieszać z bułką, cebulą i natką pietruszki, przyprawić pieprzem i solą.
  • Mięso wyjąć, mniej więcej co 3 cm zrobić głębokie poprzeczne nacięcia (uważając, by nie przeciąć mięsa do końca). Co drugie nacięcie wypełnić sporą ilością farszu. Pieczeń włożyć z powrotem do rondla, dusić jeszcze 20 minut.
  • Mięso wyjąć, sos oprószyć resztą mąki, zagotować, przyprawić do smaku.
  • Pieczeń pokroić na porcje (porcję stanowią dwa plastry mięsa przedzielone nadzieniem), na talerzach polać sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne