Tort pavlova można przygotować na Walentynki i zjeść z ukochana osobą.
Składniki:
Składniki:
6 białek z jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Do dekoracji:
orzeszki piniowe w polewie cukrowej
330 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
garść mrożonych malin i jagód
Pavlova z bitą śmietaną i owocami: - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Blaszkę w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej misy robota, dodaćszczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, wlać 1 łyżkę octu, a potem dodać po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cukier z wanilią, ubić aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
Masę przełożyć na papier, najlepiej silikonową łyżką i uformować serce w kształcie formy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę z bezą. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni z termoobiegiem i piec przez 90 minut . Po tym czasie wyłączayć piekarnik, ostudzić beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać.
Wyciągnąć bezę z piekarnika, przełożyć na talerz, na którym będzie podana pavlowa.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Ubitą śmietanę przełozyć na bezę, również nadając jej kształt serca. Posypać posiekanymi orzeszkami piniowymi ( ja je posiekałam w szatkownicy FP 270 Kenwood) , ozdobić malinami i jagodami, ponownie posypać posiekanymi orzeszkami i podawać.