Esther Clark

Pierożki pieczone z wytrawnym farszem

Ocena:

5 (3)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pierożki pieczone z wytrawnym farszem to kruche ciasto wypełnione słodko-słonym nadzieniem z jabłek i ziemniaków. To smaczne połączenie podkreśla dodatek startego, aromatycznego sera, który przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. Danie doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, z surówką i mięsem. Równie smaczne będzie na zimno, z odrobiną kwaśnej śmietany lub sosu. Poznajcie sprawdzony przepis na kruche pieczone pierożki z wytrawnym farszem.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • masło  300 g

  • ziemniaki  400 g

  • jabłka  700 g

  • cheddar  350 g

  • sól  6 g

  • pieprz  1.5 łyżeczki

  • woda  120 ml

Pierożki pieczone z wytrawnym farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Ziemniaki i jabłka (najlepsze będą zielone, np. odmiana granny smith) myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w cienkie plasterki. Żółty ser (powinien być twardy, np. cheddar) ścieramy na średnich oczkach tarki.

  • Krok 3:

    250 g zimnego masła kroimy w kosteczkę i umieszczamy w misce. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i rozcieramy składniki palcami, aż masa będzie przypominać piasek (możemy również zrobić to za pomocą robota kuchennego). Dolewamy zimną wodę i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Naczynie przykrywamy ściereczką i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.

  • Krok 4:

    Do średniej wielkości miski wrzucamy ziemniaki, jabłka i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy do smaku dodać odrobinę pieprzu, soli i ulubionych przypraw, np. tymianku.

  • Krok 5:

    Ciasto wyjmujemy i kroimy na sześć równych kawałków. Formujemy je w okrągłe kulki i ponownie chowamy do lodówki.

  • Krok 6:

    Na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. Jeden kawałek ciasta wałkujemy na kształt okręgu o średnicy ok. 22 cm. Na środek wykładamy farsz jabłkowo-ziemniaczany, następnie składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi (możemy je delikatnie docisnąć ząbkami widelca lub zagiąć w falbankę). Powtarzamy tę czynność z pozostałymi kulkami. Paszteciki przekładamy na blachę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  • Krok 7:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C z termoobiegiem). 50 g masła roztapiamy w rondelku na niskiej mocy palnika, a następnie obficie smarujemy nim pierożki. Pieczemy przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200°C (180°C przy włączonym termoobiegu) i pozostawiamy jeszcze przez 25-30 minut w piekarniku, aż uzyskają złoty kolor.

  • Krok 8:

    Pierożki pieczone z wytrawnym farszem podajemy na ciepło, np. z ulubioną surówką i pieczonym mięsem. Równie pyszne będą na zimno, maczane w kwaśnej śmietanie lub sosie koperkowym.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/cheese-apple-potato-pasties

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne