Taką pastę pamiętam dobrze z czasów kryzysu. Kiedy o wędlinę było trudno...
Składniki:
20 dkg żółtego, ostrego sera (np. Tylżycki).
3-5 łyżek gęstego majonezu.
1 czerwona papryka słodka.
0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej.
ew. posiekany szczypiorek cienki.
ew. pieprz mielony, sól, chili
Pasta z żółtego sera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
...często robiło się ją do kanapek na imprezach i nie tylko...
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej - grubość wybierzcie sami, ja lubię drobno starty. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, małą foremką do ciastek wyciąć kilka np. gwiazdek albo innych kształtów do ozdoby kanapek. Resztę miąższu pokroić w drobną kosteczkę, dodać do sera. Dołożyć majonez, oprószyć papryką mieloną i dokładnie wymieszać. Teraz należy spróbować ponieważ jeśli weźmiemy ostry ser i majonez to nie musimy już doprawiać, ale w innym przypadku przyda się coś do smaku - sól, pieprz albo chili. Taka pasta najlepiej smakuje na ciemnym razowym chlebie, posypana posiekanym szczypiorkiem. Możemy ozdobić kanapki wyciętymi paprykowymi motywami.