Pączki na parze to mój ulubiony przepis. Mozna je jeść o różnej porze dnia. Wyśmienite!! Polecam!!!
Składniki:
Sladniki:
• 1 kg mki pszennej
• kostka margaryny
• 1/2 szklanki cukru
• 5 zoltek
• 3 bialka
• sol (do smaku)
• 5 dkg drozdzy
• mleko
Pączki na parze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdże rozpuścić. Dodać odrobinę soli. Białka ubić z cukrem. Żółtka dodać do mleka. Tłuszcz roztopić i wlać do mleka.Dodać mąkę i pianę z ubitych białek. Zrobić ciasto i postawić do wyrosnięcia. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować
wykrawać pączki i poczekać chwile aby wyrosły na stolnicy. Wodę w garnku postawić
obwiązać gazą i przykryć miską do góry dnem. Gdy będzie się woda gotować kłaść pączki na gazę i przykryć z powrotem miską. Należy gotować pączki na parze 4-5 mniut. Następnie wyjmować pączki