paczki_na_parze

Pączki na parze

Ocena:

4.45 (179)

  • 10 min.
  • dla 6 osób

Pączki na parze to mój ulubiony przepis. Mozna je jeść o różnej porze dnia. Wyśmienite!! Polecam!!!

Składniki:

  • Sladniki:
  • • 1 kg mki pszennej
  • • kostka margaryny
  • • 1/2 szklanki cukru
  • • 5 zoltek
  • • 3 bialka
  • • sol (do smaku)
  • • 5 dkg drozdzy
  • • mleko

Pączki na parze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuścić. Dodać odrobinę soli. Białka ubić z cukrem. Żółtka dodać do mleka. Tłuszcz roztopić i wlać do mleka.Dodać mąkę i pianę z ubitych białek. Zrobić ciasto i postawić do wyrosnięcia. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować
  • wykrawać pączki i poczekać chwile aby wyrosły na stolnicy. Wodę w garnku postawić
  • obwiązać gazą i przykryć miską do góry dnem. Gdy będzie się woda gotować kłaść pączki na gazę i przykryć z powrotem miską. Należy gotować pączki na parze 4-5 mniut. Następnie wyjmować pączki
  • maczać w maśle roztopionym i posypać cukrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne