Agnieszka Pietroń

Oyakodon – japoński kurczak z jajkiem na ryżu

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Oyakodon to smażony kurczak z cebulką w słodko–słonym sosie polany delikatnie roztrzepanymi jajkami. Danie pochodzi z Japonii, gdzie często podawane jest w towarzystwie gotowanego na parze ryżu. Ponadto wspaniale smakuje posypane świeżą pietruszką lub szczypiorkiem. Jeśli macie ochotę na niebanalny obiad, to polecamy przepis na oyakodon, który zrobicie w mgnieniu oka.

Składniki:

  • udka z kurczaka  3 szt.

  • bulion drobiowy  170 ml

  • jajka  3 szt.

  • cebula  1 szt.

  • sos sojowy  60 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • syrop klonowy  30 ml

  • olej sezamowy  5 ml

  • ocet ryżowy  10 ml

  • imbir  1 szt.

Oyakodon – japoński kurczak z jajkiem na ryżu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Udka kurczaka: odkrajamy od kości i oczyszczamy. Następnie dzielimy mięso w mniejsze kawałki o równej długości.

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją, a następnie kroimy w piórka.

  • Krok 3:

    Sos: obieramy 3 cm kawałek imbiru i kroimy na mniejsze kawałki. Z czosnku usuwamy  osłonkę oraz przeciskamy przez praskę. Oba składniki przenosimy do małej miseczki. Wlewamy syrop klonowy, olej sezamowy, ocet ryżowy oraz sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Jajka: wbijamy do miseczki. Należy je delikatnie roztrzepać widelcem.

  • Krok 5:

    Smażenie: każdą porcję robimy oddzielnie, ale w taki sam sposób. W tym wypadku mamy przygotować danie dla dwóch osób, więc dzielimy składniki na pół. Na rozgrzaną patelnię wylewamy sos oraz bulion. Następnie wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż stanie się miękka. Dodajemy kurczaka. Gotujemy go pod przykryciem ok. 5–7 minut. Na końcu całość polewamy delikatnie jajkiem, podgrzewamy jeszcze 2 minuty i przekładamy oyakodon do małej miseczki. Powtarzamy cały proces, żeby zrobić drugą porcję.

Porady

  • Oyakodon tradycyjnie podawany jest na ciepło w towarzystwie krótkoziarnistego, gotowanego na parze ryżu . Warto jednak zaznaczyć, że potrawa równie dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanego w wodzie ryżu na sypko.
  • Danie możemy wzbogacić o japońską mieszankę siedmiu przypraw (shichimi togarashi). W jej skład wchodzi m.in. skórka pomarańczowa, nori, czerwone chili oraz imbir. Nada naszej potrawie nieco pikantnego smaku i niesamowitego, głębokiego aromatu.
  • Gotowe danie serwujemy posypane pietruszką. Równie dobrze sprawdzi się tutaj posiekany koperek, cebulka dymka bądź szczypiorek.
  • W wegetariańskiej wersji potrawy pomijamy kurczaka. Zamiast mięsa możemy użyć tofu lub grzyby shiitake. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać więcej warzyw np. kapustę, marchewkę.
  • W Japonii oyakodon często przygotowuje się na specjalnej małej patelni z przykrywką. Jest niesamowicie lekka i odznacza się oryginalną drewnianą rączką wygiętą do góry . Ponadto charakteryzuje się idealnym kształtem umożliwiającym łatwe przeniesienie gotowej potrawy do miseczki.
  • Udka kurczaka możemy zamienić również na pierś. Należy jednak wtedy skrócić czas gotowania. W przeciwnym wypadku mięso stanie się suche i twarde. 
  • Oyakodon najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Danie przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne