Owoce z mascarpone i cynamonem / Fot. Artur Rogalski , stylizacja: Anna Borowska
4.49 (173)
Owoce z mascarpone i cynamonem to bardzo słodki deser na świąteczny czas. Tak przygotowane owoce to idealny pomysł na podbicie smaku ciast. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu greckiego. Owoce z mascarpone i cynamonem to także świetny sposób na zużycie owoców z kompotu z suszu.
figi 200 g
suszone morele 300 g
suszone śliwki 300 g
masło 50 g
brązowy cukier 200 g
cynamon 1 szt.
ananas 1 szt.
mascarpone 500 g
Wszystkie suszone owoce zalewamy ciepłą wodą na noc. Następnego dnia odcedzamy i kroimy na kawałki, choć można zachować je w całości. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, laskę cynamonu i na małym ogniu rozpuszczamy, mieszając raz drewnianą łyżką. Masło i cukier muszą się lekko skarmelizować. Zdejmujemy z ognia na 5 minut.
Dodajemy powoli 75 ml ciepłej wody oraz namoczone owoce i kostki świeżego ananasa. Stawiamy z powrotem na ogień i przez 10 minut smażymy, aby wszystko pokryło się lśniącą słodką glazurą. Na talerzu kładziemy kawałek piernika, polewamy gorącymi owocami, obok kładziemy łyżkę mascarpone.
Porady
Do deseru warto używać różnego rodzaju suszone owoce. Świetnie sprawdzają się suszone figi, suszone śliwki, suszona żurawina a nawet suszone gruszki. Owoce z mascarpone można na koniec posypać szczyptą cynamonu.