Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.53 (178)
Kuchnia góralska słynie z oscypka, a ten ser jest świetny na przekąski! Oscypkowe ruloniki z dodatkiem oliwek, musztardy i natki to pomysł na imprezę w domu lub piknik. Są pyszne na ciepło i na zimno.
czerstwy chleb 1 szt.
oscypek 6 szt.
musztarda 150 g
czarne oliwki 5 szt.
natka pietruszki 0.25 pęczka
suszone pomidory 6 szt.
Chleb kroimy w kostkę o bokach nie większych niż 1 i 1/2 cm.
Oscypki tniemy wzdłuż na cienkie plasterki. Partiami smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoto niecałe 2 min. Każdy plasterek smarujemy cieniutko musztardą owijamy go dookoła kawałeczka chleba i przekłuwamy nie pionowo, lecz ukośnie drewnianą wykałaczką. Przygotowujemy to partiami dość szybko w miarę smażenia, dlatego że oscypek po ostygnięciu staje się twardy i nie daje się już formować w ruloniki.
Resztę musztardy wkładamy do szprycy cukierniczej. Na każdy rulonik wyciskamy rozetkę musztardy, a w jej środek wkładamy gałązkę natki pietruszki, malutki kawałek suszonego pomidora lub plasterek czarnej oliwki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Porady
Oscypkowe ruloniki można podawać zarówno na ciepło (wtedy są miękkie i soczyste), jak i na zimno (wtedy ser staje się chrupiący).
Zobacz też: ziemniaki zapiekane z oscypkiem