Opnki ptysiowe to znakomite ciastka na długie zimowe wieczory w gronie znajomych.
Składniki:
60g masła
15dag mąki
szczypta soli
200ml wody
4 jajka
cukier puder
olej do smażenia
Oponki ptysiowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli
wsyp przesianą mąkę i cały czas mieszaj drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawaj po jednym jajku intensywnie mieszając.
Rozgrzej olej
Ciastem napełniaj szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na kwadraty z pergaminu 5cm/5cm nieduże koła. Wkłądaj na rozgrzany olej tak aby ciasto było pod spodem a papier na górze.
Smaż a gdy ciasto samo zacznie odchodzic od papieru zdejmij go i dosmaz ciastka z obu stron na złoty kolor.
Odsącz oponki na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.