Okrągłe cukinie faszerowane to łatwe i sycące danie jarskie. Jako przekąska lub obiad w upalne dni. Wypróbuj okrągłe cukinie faszerowane.
Składniki:
po 2 kuliste cukinie, żółte i zielone
sól, pieprz
2 szalotki, posiekane
ząbek czosnku, posiekany
4–5 łyżek oleju
1/2 pęczka świeżego oregano, posiekanego
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
po łyżce masła i mąki
szklanka mleka
300–400 g tartego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej, startej
Okrągłe cukinie faszerowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z cukinii odcinamy góry, odkładamy, za pomocą łyżki wydrążamy i oprószamy w środkach solą oraz pieprzem. Szalotki i czosnek szklimy na oleju. Miąższ cukinii kroimy w kostkę, dodajemy do niego większość oregano, szalotki z czosnkiem, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż zrobi się jasna zasmażka. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładki sos, dodajemy tarty ser i dalej mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Cukinie napełniamy farszem, na wierzch każdej wlewamy porcję przygotowanego sosu serowego. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy 3–4 łyżki oleju, układamy cukinie, obok kładziemy odcięte części cukinii i zapiekamy wszystko 25–30 min w temp. 180ºC. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane świeżymi listkami oregano.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.