Okrągłe cukinie faszerowane

Ocena:

4.43 (184)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Okrągłe cukinie faszerowane to łatwe i sycące danie jarskie. Jako przekąska lub obiad w upalne dni. Wypróbuj okrągłe cukinie faszerowane.

Składniki:

  • po 2 kuliste cukinie, żółte i zielone
  • sól, pieprz
  • 2 szalotki, posiekane
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 4–5 łyżek oleju
  • 1/2 pęczka świeżego oregano, posiekanego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • po łyżce masła i mąki
  • szklanka mleka
  • 300–400 g tartego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej, startej

Okrągłe cukinie faszerowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z cukinii odcinamy góry, odkładamy, za pomocą łyżki wydrążamy i oprószamy w środkach solą oraz pieprzem. Szalotki i czosnek szklimy na oleju. Miąższ cukinii kroimy w kostkę, dodajemy do niego większość oregano, szalotki z czosnkiem, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
  • Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż zrobi się jasna zasmażka. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładki sos, dodajemy tarty ser i dalej mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Cukinie napełniamy farszem, na wierzch każdej wlewamy porcję przygotowanego sosu serowego. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy 3–4 łyżki oleju, układamy cukinie, obok kładziemy odcięte części cukinii i zapiekamy wszystko 25–30 min w temp. 180ºC. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane świeżymi listkami oregano.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz także: linguine z cukiniowym spaghetti


 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne