Pomysł i wykonanie mojej córki. To efekt gdy dzieci sie nudzą sie w deszcz.
Składniki:
płat ciasta francuskiego
kilka plasterków szynki cienko pokrojonej w paseczki
papryka pokrojona w paseczki
keczup pomidorowy lub pasta pomidorowa gęsta
udko wędzone z kurczaka
pomidor
ser zółty starty
oregano
bazylia
kilka pieczarek
jajko
Ogromny pieróg z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik na 180st. Płat ciasta układamy na papierze do pieczenia. Ciasto smarujemy keczupem lub psta pomdorowa , posypujemy oregano. Na połowei ciasta układamy kawałki szynki, papryki, plasterki pieczarek, kawałki pokrojonego drobno kurczaka, plasterki pomodora i posypujemy wszystko serem, oregano i bazylia. Przykrywamy szczelnie druga strona ciasta i zawijamy brzegi jak na pierogi . Smarujemy ciasto rozklóconym jajkiem z wierzchu i sypiemy oregano. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia ok 20-25 minut.