Sałatka w sam raz do odiadu zimą, ale z jej zrobieniem trzeba poczekać do lata.
Składniki:
3 kilogramy zielonych ogórków
4 duże cebule
2 łyżki soli
2 łyżki mielonego pieprzu
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
po 2 łyżeczki:gorczycy, curry i świeżego posiekanego kopru
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
Ogórki z pieprzem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ogórki ze skórką pokroić lub zetrzeć na tarce na plastry. Obraną cebulę pokroić w półplastry. Dodać sól, wymieszać i odstawić na godzinę, aż puszczą sok. Sok odlać. Ogórki wymieszać z przyprawami i zalać ostudzoną zalewą przygotowaną zoctu i cukru. Wymieszać i przełożyć do wcześniej umytych słoików. Pasteryzować około 10 minut.