Getty/iStock
4.33 (217)
Ogórki w miodzie to prosty przepis na pyszne pikle, które warto przygotować z sezonowych warzyw. Świetnie smakują już po 7 dniach od zamknięcia w słoiku. Jeśli są pasteryzowane, możemy cieszyć się nimi przez całą zimę. Słodka zalewa octowa z dodatkiem aromatycznych przypraw sprawia, że warzywa są chrupiące i pełne smaku. W słoikach układamy je w całości, w plasterkach lub słupkach – jeśli chcemy, aby ogórki z miodem były od razu gotowe do podania na przystawkę.
ogórek 2 kg
cebula 2 szt.
marchewka 2 szt.
woda 1 l
ocet 250 ml
miód 100 ml
cukier 100 g
sól 20 g
koper 4 gałązki
ziele angielskie 8 szt.
liść laurowy 4 szt.
gorczyca 10 g
Ogórki: dokładnie myjemy i odcinamy ogonki.
Dodatki: cebulę obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
Zalewa: w garnku podgrzewamy wodę z octem. Dodajemy miód, cukier i 2 płaskie łyżki soli (ok. 20 g). Całość gotujemy. Mieszamy składniki, aby dokładnie się rozpuściły.
Słoiki: dokładnie myjemy i wyparzamy (nakrętki również). W każdym układamy na dnie warzywa: marchewkę, cebulę i koper. Dodajemy przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka gorczycy – i ogórki. Całość zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy wieczka.
Ogórki w miodzie: pasteryzujemy przez 10 min w gorącej wodzie lub w piekarniku. Są gotowe do spożycia już po 7 dniach.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie powinny nam wyjść 4 słoiki z marynowanymi ogórkami o pojemności ok. 0,9 l.
- Aby ogórki w miodzie były bardziej jędrne, możemy przed włożeniem do słoików namoczyć je w misce z zimną wodą. Wystarczy 1 godz., aby uzupełnić ewentualne braki wody. Młodych ogórków nie trzeba namaczać.
- Aby zaostrzyć smak pikli, możemy dodać kilka ząbków czosnku lub papryczkę chili.
- Jak pasteryzować słoiki na zimę? O tym krok po kroku w naszym poradniku na temat różnych metod wekowania.
- Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i układamy na blacie wyłożonym ściereczką kuchenną. Po ostygnięciu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Składniki na ogórki z miodem po królewsku są takie same, jak w podstawowym przepisie. Różnica jest taka, że mają formę sałatki, zatem:
Sałatkę z ogórków możemy zalać gorącą lub przestudzoną zalewą. Jeśli jest jeszcze ciepła, to słoiki pasteryzujemy w gorącej wodzie. Jeśli zdążyła ostygnąć, stopniowo podgrzewamy wodę razem ze słoikami.
Słodki dodatek miodu świetnie wzbogaci także smak ogórków kiszonych. W tym przypadku przygotowujemy słoną zalewę bez octu. Na słoik o pojemności 1 l dodajemy łyżkę miodu (ok. 15 ml).
W upalny dzień proces fermentacji przyspiesza. W związku z czym na drugi dzień warto sprawdzić stan przetworów i podokręcać wieczka.
Po 2–3 dniach otrzymamy lekko chrupiące ogórki małosolne. Po 10 dniach ogórki kiszone z miodem powinny być już dobre do spożycia.
Jeśli lubimy marynowane ogórki, a przy tym jesteśmy w posiadaniu dużej ilości ogórków gruntowych, możemy je przygotować w różnych smakach: