Nadziewane kulki ryżowe

Ocena:

4.53 (173)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 410 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek kłącza imbiru (ok. 2 cm)
  • jajko
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka wina ryżowego
  • szczypta cukru
  • kilka łyżek mąki
  • 4–6 liści kapusty chińskiej
  • sos sojowy

Nadziewane kulki ryżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Poprzedniego dnia wieczorem ryż zalać przegotowaną wodą tak, aby cały był przykryty. Rano przesypać go na sitko, zostawić do odcieknięcia.
  • Dymki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Mięso przełożyć do miseczki, dodać dymkę, czosnek i imbir, wbić jajko, wlać sos sojowy i wino ryżowe, przyprawić cukrem. Dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać trochę mąki.
  • Osączony ryż przełożyć do płaskiego naczynia i obtoczyć w nim kulki mięsne tak, aby całe były pokryte ryżem.
  • Liście kapusty umyć i osuszyć. Wyłożyć nimi koszyk do gotowania na parze, poukładać na nich kulki, zachowując odstępy. Gotować na parze pod przykryciem ok. 30 minut. Podawać z sosem sojowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne