Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 410 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
20 dag ryżu
50 dag mielonej wieprzowiny
2 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
kawałek kłącza imbiru (ok. 2 cm)
jajko
3 łyżki sosu sojowego
łyżka wina ryżowego
szczypta cukru
kilka łyżek mąki
4–6 liści kapusty chińskiej
sos sojowy
Nadziewane kulki ryżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Poprzedniego dnia wieczorem ryż zalać przegotowaną wodą tak, aby cały był przykryty. Rano przesypać go na sitko, zostawić do odcieknięcia.
Dymki, czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Mięso przełożyć do miseczki, dodać dymkę, czosnek i imbir, wbić jajko, wlać sos sojowy i wino ryżowe, przyprawić cukrem. Dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać trochę mąki.
Osączony ryż przełożyć do płaskiego naczynia i obtoczyć w nim kulki mięsne tak, aby całe były pokryte ryżem.
Liście kapusty umyć i osuszyć. Wyłożyć nimi koszyk do gotowania na parze, poukładać na nich kulki, zachowując odstępy. Gotować na parze pod przykryciem ok. 30 minut. Podawać z sosem sojowym.