muszle_conchiglioni_a_la_bolognese

Muszle Conchiglioni a'la bolognese

Ocena:

4.44 (203)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Bolognese w innym wydaniu tym razem w muszlach Conchiglioni.

Składniki:

  • makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)
  • 500g mięsa mielonego woł-wp
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy: oliwa, czosnek, koncentrat, pomidory z puszki, oregano, bazylia
  • kulka mozarelli
  • tarty żółty ser
  • oliwa

Muszle conchiglioni a'la bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody
  • dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.
  • Cebulka w kostkę podsmażam na oliwie, dodałam mięso, czosnek, podsmażam razem, dodaje przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, sol. Odstawiam na bok.
  • Robie sos pomidorowy, Na łyzce oleju rozgrzanego karmelizuje 2 łyzki koncetratu pomid, dodaje puszke pomidorow w zalewie, przyprawiam jak na sos do spaghettki, bazylia, oregano, czosnek, pieprz. Smaze az sos troche odparuje. Czesc gotowego sosu daje na dno naczynia do zapiekania a reszte sosu wrzucam do miesa. Mieszam wszystko. Nadzienie nie moze byc zbyt płynne.
  • Muszle napełnić farszem łyżeczką. Układam w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na kazda muszle daje kawalek mozarelli. posypuje oregano i do nagrzanego piekarnika, zapiekam w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut przykryte folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zdejmuje i posypałam jeszcze startym serem. Pieke az sie ałdnei zapeicze wszystko. Muszle sa rewelacyjne takie makaron bolognese ale w innym wydaniu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne