Morele w syropie

Ocena:

4.54 (149)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Morele w syropie to pyszna owocowa przekąska, a także dodatek do wielu przepisów. Poza sezonem na świeże owoce, będą one fantastycznym składnikiem przeróżnych ciast i deserów na zimno. Jędrne połówki moreli zanurzone w słodkim i aromatycznym syropie z pewnością posmakują domownikom, więc warto od razu zrobić większą porcję. Zobaczcie, jak je przygotować krok po kroku!

Składniki:

  • morele  1 kg

  • woda  500 ml

  • cukier  200 g

  • miód  1 łyżka stołowa

  • cukier waniliowy  1 łyżka stołowa

Morele w syropie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

     Syrop: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, wanilią i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się rozpuściły i zdejmujemy z ognia.

    Cukier w wodzie
  • Krok 2:

    Morele w syropie: Owoce myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki moreli przekładamy do wyparzonych słoików , zalewamy gorącym syropem i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut. 

    morele-w-syropie

Porady

  • Owoce można obrać lub zostawić ze skórką. W obu wersjach będą smakowały równie dobrze. Morele bez skórki odróżniać się będą jaśniejszym kolorem syropu, natomiast te ze skórką lekko zafarbują zalewę, przez co będzie ona ciemniejsza. 
  • Do tego przepisu można użyć całych owoców lub pokroić je na połówki, ćwiartki czy w kostkę. 
  • Morele w syropie to tylko jeden z wielu pomysłów na słodkie przetwory. Szczególnie warto przygotować w ten sposób czereśnie, gruszki, wiśnie, truskawki, agrest, jagody czy borówki. Jeśli chcecie przygotować ten przepis, ale nie możecie dostać dobrych moreli, pysznym zamiennikiem mogą być brzoskwinie lub nektarynki w syropie. Takie nektarynki w słoikach na zimę sprawdzą się równie dobrze.
  • Spożywając gotowe morele, nie należy wylewać syropu, gdyż można go wykorzystać do lemoniady, kompotu czy mrożonej herbaty. Na jego bazie możemy przygotować także poncz do nasączania ciast i tortów.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Morele w syropie - przepis podstawowy i dodatki

Jak zrobić morele w syropie? Ten przepis pokochały już dawno nasze babcie i mamy za jego prostotę i szybkość wykonania. Aby je przygotować wystarczą bowiem tylko 3 składniki, czyli świeże owoce, woda i cukier. Oczywiście ten bazowy zestaw można wzbogacić różnego rodzaju dodatkami, takimi jak zioła, przyprawy czy aromaty. Sprawdzonym dodatkiem jest wanilia, zarówno ta w formie ususzonych lasek, jak i esencji, aromatów czy cukru wanilinowego. Innym pomysłem na urozmaicenie syropu jest dodatek przypraw korzennych. Cynamon, kardamon czy goździki dodadzą owocom wyrazistego smaku i zapachu, a przy tym nadadzą mocniejszego koloru.

Jeśli lubicie odświeżające i lekkie nuty zapachowe, dodajcie kawałek korzenia imbiru lub szczyptę jego sproszkowanej wersji. Świeżego akcentu doda też skórka i sok z cytrusów, dlatego warto wykorzystać cytrynę, limonkę, grejpfruty czy pomarańcze. Wyrazistego aromatu nada także trawa cytrynowa. Z kolei fani ziół powinni dorzucić do syropu kilka listków świeżej mięty, melisy lub lawendy. 

Morele w syropie - przetwory o wielu zastosowaniach

Takie morele w syropie na zimę przydadzą się we wszystkich spiżarniach, piwnicach i kuchennych szafkach. Poza sezonem na świeże owoce, morele w syropie można dodawać do biszkoptów, tortów, serników czy wypieków z ciasta kruchego i francuskiego. Sprawdzą się także do wszelkiego rodzaju lodów, puddingów, galaretek, musów, budyniów i innych deserów bez pieczenia. Morele w syropie doskonale nadają się także do sernika na zimno, zarówno jako dekoracja na wierzchu ciasta, jak i składnik twarogowej masy. 

Takie owoce z syropu można też zmiksować, tworząc koktajl, smoothie czy milkshake'a. Takie zblendowane morele będą także doskonałą bazą do sorbetu czy domowych lodów wodnych. 

Inne przetwory z moreli

Te małe pomarańczowe owoce można przerabiać do słoików na mnóstwo sposobów. Jakie przetwory z moreli warto zrobić na zimę? Wychodzą z nich absolutnie przepyszne dżemy, konfitury. Zrobimy z nich też delikatne, gładkie musy i przeciery, które pokochają dzieci i nie tylko. Ciekawym, choć mniej popularnym przepisem są także morele w occie. 

Z moreli warto też przyrządzać napoje, takie jak kompot, sok czy syrop morelowy. Ten ostatni posłuży nam przez cały rok jako dodatek do herbaty, lemoniady czy drinków. Z kolei jeśli mowa o drinkach, to świetnym pomysłem na zimowe wieczory będzie także nalewka z moreli.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne