4.47 (192)
Ciasto melba to klasyczna propozycja sernika na zimno bez pieczenia, ale z twarożkiem zrobionym w domu. Spód wyłożony jest okrągłymi biszkoptami i dwoma warstwami lekkiego serka - kakaową i jasną z samego twarogu - ukoronowaniem całości jest galaretka malinowa z całymi owocami. Ciasto robi się dość szybko, ale trzeba doliczyć jeszcze czas chłodzenia. Wbrew pozorom serek też nie wymaga szczególnych umiejętności. Wielu osobom melba kojarzy się z deserem z truskawkowego lub malinowego musu, lodami waniliowymi i brzoskwiniami. I słusznie, to pierwowzór tego ciasta bez pieczenia.
biszkopty 50 g
mleko 1 l
śmietana 18% 600 g
jajka 4 szt.
masło 200 g
kakao 25 g
cukier puder 150 g
galaretka malinowa 1 szt.
maliny 300 g
woda 400 ml
Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy 4 duże jajka (lub 5 średnich), mieszamy mikserem lub blenderem do uzyskania całkowitej gładkości. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko (min. 3,2%), na średnim ogniu doprowadzamy je do wrzenia. Potem dolewamy śmietanę z jajkami. Zmniejszamy ogień, mieszamy co chwilę, żeby utrzymać wysoką temperaturę, ale nie doprowadzając przy tym do wrzenia. Cały proces powinien trwać ok. 25 minut. W tym czasie masa powinna wyglądać jak zwarzona, zaczną wytrącać się grudki. Wtedy zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Angelika Grabowiecka
Szeroką miskę wykładamy podwójnie złożoną gazą lub czystą pieluchą tetrową (na miskę z gazą warto założyć gumkę recepturkę lub związać końce, inaczej pod ciężarem płynu może wpaść do środka). Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę twarogową. Na gazie zostanie twarożek, a nadmiar płynu znajdzie się na spodzie miski, trzeba chwilę odczekać aż dobrze się odsączy. Proces można przyspieszyć, mieszając masę serową drewnianą łyżką lub szpatułką cukierniczą.
Końce gazy zawiązujemy, przez wiązanie przekładamy patyczek lub koniec drewnianej łyżki. Gazę z serkiem wieszamy na szerokiej i głębokiej misce lub nad zlewozmywakiem (ważne, żeby gaza nie dotykała dna). Trzeba odczekać 30 minut, potem ściskamy jeszcze zawiniątko, żeby usunąć pozostały płyn (powinno wyjść ok. 750 g delikatnego serka).
Angelika Grabowiecka
Do oddzielnej miski przekładamy miękkie masło (trzeba je wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej i stało się miękkie, godzinę przed przygotowaniem ciasta.) Miksujemy je przez 2 minuty na wysokich obrotach. Potem łyżka po łyżce dosypujemy cukier puder – nie przerywamy miksowania. Gdy całość jest już przesypana, miksujemy aż powstanie puszysta masa. Przekładamy do niej wcześniej przygotowany serek. Mieszamy do połączenia drewnianą łyżką.
Angelika Grabowiecka
Masę dzielimy na 2 części. Połowę przekładamy do innej miski. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy do połączenia. Drugą zostawiamy bez dodatków.
Tortownicę smarujemy cienką warstwą masła i wykładamy papierem do pieczenia, łącznie z rantami. Dno wykładamy biszkoptami. Przekładamy na nie kakaową masę serową – łyżka po łyżce. Na koniec wyrównujemy powierzchnię spodem łyżki lub szpatułką.
Angelika Grabowiecka
Na ciemną warstwę w ten sam sposób wykładamy jasny twarożek. Na czas przygotowania galaretki tortownicę przekładamy do lodówki.
Angelika Grabowiecka
Na koniec robimy galaretkę. Maliny mrożone dodajemy bezpośrednio. W sezonie wybieramy świeże, które delikatnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Galaretkę wsypujemy do 400 ml wrzątku, mieszamy aż znikną drobinki żelatyny. Odstawiamy do przestudzenia, dodajemy do niej maliny. Od czasu do czasu mieszamy, żeby sprawdzić czy tężeje (proces można przyspieszyć, przekładając ją do lodówki). Jak tylko galaretka zacznie konkretnie tężeć, przekładamy ją na jasną warstwę twarogową. Ciasto melba wstawiamy do lodówki na 2 godziny (czas nie został wliczony do klasyfikacji.
Angelika Grabowiecka