Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.49 (185)
Mazurek z białą czekoladą na waflach to łatwy sposób na ciasto. Marcepan skusi każdego miłośnika migdałów. Mazurek z białą czekoladą na waflach urozmaici rodzinne spotkanie.
wafle 1 szt.
mąka migdałowa 300 g
cukier puder 60 g
białka 6 szt.
esencja waniliowa 5 ml
biała czekolada 200 g
śmietana kremówka 50 ml
migdały 100 g
suszone morele 50 g
cukier 70 g
Przygotowanie: formę o wymiarach 23x32 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wafel tortowy (28x28 cm) przycinamy do wymiarów formy, wykładamy nim dno. Zmielone migdały mieszamy z cukrem pudrem, 3 białkami i esencją migdałową, ucieramy aż powstanie pasta. Odkładamy.
Piana: pozostałe 3 białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec – łyżka po łyżce – dodajemy drobny cukier (70 g), przez cały czas ubijając.
Mazurek z białą czekoladą: lśniącą pianę dodajemy do pasty migdałowej w trzech podejściach, delikatnie mieszając, aby składniki tylko się połączyły. Gotową masę marcepanową przelewamy do formy na wafel, rozsmarowujemy wyrównujemy szpatułką.
Pieczemy: 45 min w temp. 160–170°C. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę: roztapiamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewę czekoladową wylewamy na mazurek wyrównujemy szpatułką.
Dekoracja: jeszcze niecałkowicie stężałą polewę dekorujemy migdałami i suszonymi morelami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: mazurek cytrusowy z migdałami