Mazurek z białą czekoladą na waflach

Ocena:

4.49 (185)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Mazurek z białą czekoladą na waflach to łatwy sposób na ciasto. Marcepan skusi każdego miłośnika migdałów. Mazurek z białą czekoladą na waflach urozmaici rodzinne spotkanie.

Składniki:

  • wafle  1 szt.

  • mąka migdałowa  300 g

  • cukier puder  60 g

  • białka  6 szt.

  • esencja waniliowa  5 ml

  • biała czekolada  200 g

  • śmietana kremówka  50 ml

  • migdały  100 g

  • suszone morele  50 g

  • cukier  70 g

Mazurek z białą czekoladą na waflach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: formę o wymiarach 23x32 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wafel tortowy (28x28 cm) przycinamy do wymiarów formy, wykładamy nim dno. Zmielone migdały mieszamy z cukrem pudrem, 3 białkami i esencją migdałową, ucieramy aż powstanie pasta. Odkładamy.

  • Krok 2:

    Piana: pozostałe 3 białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec – łyżka po łyżce – dodajemy drobny cukier (70 g), przez cały czas ubijając.

  • Krok 3:

    Mazurek z białą czekoladą: lśniącą pianę dodajemy do pasty migdałowej w trzech podejściach, delikatnie mieszając, aby składniki tylko się połączyły. Gotową masę marcepanową przelewamy do formy na wafel, rozsmarowujemy wyrównujemy szpatułką.

  • Krok 4:

    Pieczemy: 45 min w temp. 160–170°C. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 5:

    Czekoladę:  roztapiamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewę czekoladową wylewamy na mazurek wyrównujemy szpatułką.

  • Krok 6:

    Dekoracja: jeszcze niecałkowicie stężałą polewę dekorujemy migdałami i suszonymi morelami.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: mazurek cytrusowy z migdałami


 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne