Maślana babka cytrynowa

Ocena:

4.55 (170)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób

Smaczna babka cytrynowa

Składniki:

  • 240 g miękkiego masła
  • 150 g cukru + 2 łyżki na posypanie
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Maślana babka cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło, skórkę z cytryny i cukier zmiksować na jasną, gładką masę. Wbijać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując, wsypać mąkę i dodać sok z cytryny. Keksówkę (o wymiarach 13 x 23 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Nałożyć ciasto, wyrównać, posypać dwoma łyżkami cukru. Piec ok. godziny w temperaturze 170ºC.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne