Kiedy szaro za oknem, warto zadbać, aby było kolorowo na talerzu.
Składniki:
puszka pokrojonych pomidorów lub 1kg świeżych
2 ząbki czosnku
świeże oregano
bazylia
tymianek
pieprz
ostra papryka (lub chilli)
1 cebula
łyżka oliwy extra vergine
1 łyżeczka cukru
1/3 puszki kukurydzy
1 duża czerwona papryka
25 dag dowolnego makaronu (np. świederki
muszelki
kokardki)
Makaron z sosem pomidorowym, papryką i kukurydzą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Sos: Z papryki wykrawamy gniazda nasienne
kroimy w cienkie paski. Cebulę siekamy drobno
podsmażamy z papryką na łyżce oliwy
aż cebula się zeszkli
a papryka zmięknie.
Pomidory wraz z zalewą przecieramy przez sitko i wlewamy na patelnie. Następnie dodajemy cukier. Przeciskamy czosnek przez praskę i łączmy z sosem pomidorowym. Całość trzymamy na średnim ogniu
podgrzewamy ok. 6 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone zioła.