makaron_z_sosem_pomidorowym_papryka_i_kukurydza

Makaron z sosem pomidorowym, papryką i kukurydzą

Ocena:

4.51 (164)

  • 30 min.
  • dla 5 osób

Kiedy szaro za oknem, warto zadbać, aby było kolorowo na talerzu.

Składniki:

  • puszka pokrojonych pomidorów lub 1kg świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • pieprz
  • ostra papryka (lub chilli)
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 25 dag dowolnego makaronu (np. świederki
  • muszelki
  • kokardki)

Makaron z sosem pomidorowym, papryką i kukurydzą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Sos: Z papryki wykrawamy gniazda nasienne
  • kroimy w cienkie paski. Cebulę siekamy drobno
  • podsmażamy z papryką na łyżce oliwy
  • aż cebula się zeszkli
  • a papryka zmięknie.
  • Pomidory wraz z zalewą przecieramy przez sitko i wlewamy na patelnie. Następnie dodajemy cukier. Przeciskamy czosnek przez praskę i łączmy z sosem pomidorowym. Całość trzymamy na średnim ogniu
  • podgrzewamy ok. 6 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone zioła.
  • Na koniec doprawiamy pieprzem i ostrą papryką.
  • Gotowy sos wykładamy na ugotowany makaron.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne