Makaron z kurczakiem w sosie curry

Ocena:

4.36 (174)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Makaron z kurczakiem w sosie curry to danie, do którego możecie dodać przeróżne warzywa, zioła, a nawet owoce. Wszystko to doskonale się ze sobą skomponuje. Co więcej, lekko słodki, orientalny smak sosu curry nie tylko dobrze smakuje, ale także poprawia nastrój. Można więc śmiało powiedzieć, że jest to danie typu comfort food dla dorosłych i dzieci. Makaron z kawałkami kurczaka w aromatycznym sosie curry zrobicie w niecałe 30 minut.

Składniki:

  • makaron tagliatelle  200 g

  • pierś z kurczaka  500 g

  • sól  15 g

  • pieprz  2 g

  • olej rzepakowy  30 ml

  • przyprawa curry  5 g

  • kurkuma  2 g

  • bulion warzywny  200 ml

  • mleko kokosowe  200 ml

Makaron z kurczakiem w sosie curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: w dużym garnku gotujemy wodę z łyżką soli i odrobiną oleju. Do wrzątku wsypujemy makaron, mieszamy i gotujemy al dente przez 8–10 minut, po czym wyjmujemy na durszlak.

  • Krok 2:

    Przygotowanie kurczaka: mięso myjemy i oddzielamy błonki, kroimy w grubą kostkę ok. 2×2 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, do smaku.

  • Krok 3:

    Smażenie: podgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną pierś kurczaka i mieszamy, aż mięso zarumieni się równomiernie. Dodajemy przyprawę curry i kurkumę, a następnie zalewamy bulionem.

  • Krok 4:

    Zabielanie sosu: dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Gotujemy jeszcze przez 5 min, do odparowania wody i zgęstnienia sosu.

  • Krok 5:

    Mieszanie sosu z makaronem: makaron wrzucamy na patelnię i delikatnie mieszamy, aby każda wstążka pokryła się sosem.

  • Krok 6:

    Podawanie: makaron z kurczakiem w sosie curry można ozdobić świeżą rukolą lub listkami kolendry.

Porady

  • Danie dobrze smakuje także z makaronem spaghetti lub farfalle – w kształcie kokardek.
  • Do makaronu z kurczakiem w sosie curry najlepiej jest wybrać mleko kokosowe z dużą zawartością wyciągu z kokosa – idealne będzie 85%.
  • Jeśli sos wyszedł zbyt wodnisty, można zagęścić go mąką, rozmieszaną wcześniej w 50 ml zimnej wody.
  • Zamiast mleka kokosowego możecie przygotować danie z dodatkiem śmietanki 30% lub 36%.
  • Mieszankę curry możecie wykonać samodzielnie – z imbiru, czosnku, papryczki chili, cynamonu i kurkumy. Dobrym pomysłem jest też wcześniejsze przygotowanie sosu curry w słoiku, który będziecie mogli wykorzystać do różnych dań.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie dodatki do makaronu z kurczakiem w sosie curry?

  • Szpinak i suszone pomidory – to duet, który doskonale do siebie pasuje.
  • Papryka i kukurydza – takie dodatki posmakują każdemu, a dzięki kukurydzy sos będzie bardziej słodki.
  • Pomidorki koktajlowe i rukola – możecie dodać zimne pomidorki lub podsmażyć je w sosie dosłownie przez 2 minutki, aby były ciepłe, ale nadal w całości.
  • Zielone warzywa – do makaronu z kurczakiem w sosie curry świetnie pasuje zestaw zielonych warzyw, takich jak brokuł, szparagi i groszek cukrowy.
  • Ananas – osoby, które lubią połączenie słodkich i ostrych smaków, mogą dodać do dania kawałki świeżego ananasa lub z puszki.

Makaron z kurczakiem w sosie curry a kuchnia indyjska

Curry to sposób przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej – są to warzywa, ryby, mięso lub ser w gęstym sosie z dodatkiem dużej ilości przypraw. Tradycyjnie w kuchni indyjskiej curry podaje się z ryżem bądź chlebkami naan, chapati lub bhatura.

W tradycji indyjskiej zioła były ucierane na świeżo, podczas przygotowywania każdego z dań. Dopiero w XVIII w. kolonizatorzy brytyjscy wprowadzili zwyczaj mielenia ich na zapas i przechowywania w postaci proszku lub pasty curry, czyli przypraw zmieszanych z olejem lub ghi – rodzaj indyjskiego masła klarowanego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne