lopatka_wieprzowa_z_piekarnika

Łopatka Wieprzowa z Piekarnika

Ocena:

4.35 (173)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób

Pikantna aromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej.

Składniki:

  • -----------------------------------
  • 2
  • 5 Kg. Łopatki bez kości
  • 5 Dużych ząbków czosnku
  • Słonina / Boczek wędzony ( kilka słupków )
  • Musztarda ( zwykła )
  • ------------------------------------
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 100 ml. Oleju
  • 8 Łyżek octu balsamicznego
  • 8 Łyżek sosu sojowego
  • 3 Liśćie laurowe
  • 6 Ziarenek ziela angielskiego
  • 1 Łyżeczka zioła prowansalskie
  • 1 Łyżeczka bazyli
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 Łyżka papryki czerwonej w proszku
  • ½ Łyżeczki pieprzu
  • ½ Łyżeczki soli
  • --------------------

Łopatka wieprzowa z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► Łopatkę umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć
  • wąskim długim nożem nakłuć w kilku miejscach i w otworki powtykać na przemian słupki czosnku i słoniny - żeby mięso nie było suche
  • następnie mięso posolić
  • popieprzyć i wysmarować musztardą.
  • ► W naczyniu wymieszać składniki na marynatę
  • natrzeć nią mięso z obu stron i włożyć na całą noc do lodówki
  • żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu.
  • ► W brytfannie rozgrzać oliwę i mięso obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu
  • włożyć do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 90 minut w 180C / Termoobieg /. Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody
  • od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne