StockFood
4.47 (154)
Likier kajmakowy - czyli tak zwana kajmakówka - to trunek o wybornym, słodkim smaku, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i będzie interesującym dodatkiem do różnych deserów. Świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i podczas innych rodzinnych spotkań.
mleko skondensowane 530 g
spirytus 500 ml
Gotowanie mleka skondensowanego: Zamkniętą puszkę mleka umieszczamy w wysokim garnku. Zalewamy ją wodą tak, by była ona całkowicie przykryta. Gotujemy mleko przez około 1,5 godziny, a następnie odkładamy je do przestudzenia.
Likier kajmakowy z mlekiem: Powstałą masę miksujemy ze spirytusem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy ją do czystych butelek. Gotową kajmakówkę odkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Porady
- Jeśli nie przepadacie za mocnymi trunkami, możecie przygotować likier kajmakowy na wódce. Smak alkoholu będzie wówczas mniej wyczuwalny. Polecamy również spróbować wersji likieru z dodatkiem rumu.
- Likier świąteczny z kajmakiem najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jeśli nie jest dość zimny, można go podawać z dodatkiem kostki lodu.
- Gotowy likier kajmakowy należy przelać do uprzednio umytych i wyparzonych butelek. W przeciwnym razie może się on szybko zepsuć.
- Aby przekonać się, czy kajmakówka jest już gotowa, należy łyżką lub końcem noża uderzyć w bok butelki. Jeśli wyda on przytłumiony i matowy dźwięk, to likier powinien jeszcze chwilę leżakować. Z kolei jeśli dźwięk będzie ostry, to można już spożywać nalewkę.
- Jeśli nie posiadacie odpowiednich, szklanych butelek, możecie przelać likier kajmakowy do czystych słoików.
- Gotowy likier z kajmaku będzie się pięknie prezentował, po podaniu w ozdobnej szklanej karafce. Polecamy serwować go w małych kieliszkach na nóżce lub wysokich kieliszkach do wódki.
Likier kajmakowy z mleka skondensowanego to fantastyczny dodatek do szarlotki, maślanego ciasta drożdżowego, ciastek kruchych i innych, domowych słodkości. Można go przygotować na wiele sposobów. Podane w powyższym przepisie mleko skondensowane można zastąpić gotowym kajmakiem z puszki. Wówczas czas przygotowania nalewki będzie o wiele krótszy.
Likier z kajmaku można wzbogacić o dodatek śmietany kremówki. Dzięki niej nabierze on bardziej delikatnego smaku. Można go również doprawić cynamonem, goździkami czy laską wanilii.
Likier z masy kajmakowej może być wypijany prosto z kieliszka, ale można również stosować go jako polewę do lodów czy ciasta. Może też służyć jako dodatek do kawy - przy jego pomocy można wyczarować między innymi pyszną kawę kajmakową z bitą śmietaną.
Olbrzymią zaletą tego trunku jest też fakt, że nadaje się do wypicia już po kilkunastu godzinach od zrobienia. Co prawda im dłużej stoi, tym jest lepszy, a znawcy polecają by leżakował kilka dni - wówczas jego smak nabiera mocy - jednak jeśli nie macie tyle czasu, możecie pominąć ten krok. To olbrzymi plus, bo można śmiało zdążyć z jego wykonaniem nawet tuż przed przyjazdem gości.
Likier tuż po przygotowaniu należy odstawić w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki. Wszystko po to by masa się "przegryzła". Można go otworzyć już po kilkunastu godzinach, ale najlepiej odczekać kilka dni.
Warto wiedzieć, że likier kajmakowy z mlekiem może się lekko rozwarstwiać. Przed nalaniem należy więc wstrząsnąć butelkę. Jak długo można go przechowywać? Ile jest zdatny do spożycia? Trzymany w lodówce zachowa świeżość przez około 1–2 miesiące od przyrządzenia.