Kurczak w winogronach

Ocena:

4.5 (198)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 15-20 minut
Porcja: 450 kcal

Składniki:

  • sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • po 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu, bazylii
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • szklanka winogron zielonych i czerwonych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pieprz, sól

Kurczak w winogronach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części. Masło mikrofalować ok. 30 sekund (750 W), ostudzić.
  • Czosnek obrać, posiekać. Wino wymieszać z czosnkiem, dodać sok z cytryny, śmietanę, masło, mąkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Kawałki kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać 2-3 łyżkami sosu, przykryć folią do mikrofalowania, dusić 15-20 min (750W), co kilka minut polewając kurczaka resztą sosu.
  • Winogrona umyć, przekroić, usunąć pestki. Na 30 sek. przed końcem pieczenia obłożyć nimi kawałki kurczaka. Całość posypać ziołami. Po wyjęciu z kuchenki posypać orzechami. Podawać z ryżem.
  • Rada: winogrona mogą być składnikiem sosu. Trzeba je umyć, obrać ze skórki,  oczyścić z pestek, zmiksować, a potem dodać do wina.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne