Kurczak w winogronach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na części. Masło mikrofalować ok. 30 sekund (750 W), ostudzić.
Czosnek obrać, posiekać. Wino wymieszać z czosnkiem, dodać sok z cytryny, śmietanę, masło, mąkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Kawałki kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać 2-3 łyżkami sosu, przykryć folią do mikrofalowania, dusić 15-20 min (750W), co kilka minut polewając kurczaka resztą sosu.
Winogrona umyć, przekroić, usunąć pestki. Na 30 sek. przed końcem pieczenia obłożyć nimi kawałki kurczaka. Całość posypać ziołami. Po wyjęciu z kuchenki posypać orzechami. Podawać z ryżem.
Rada: winogrona mogą być składnikiem sosu. Trzeba je umyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, zmiksować, a potem dodać do wina.