Mój ulubiony kurczak ! ostry, aromatyczny i bardzo szybki do zrobienia.
Składniki:
------------------------------
1 kg. filetów z kurczaka
1/2 pęczka natki pietruszki (posiekać)
śmietana 30% (400 ml)
---------
PASTA
5 łyżek oleju
5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę)
1 1/2 łyżki przyprawy garam masala (pasta)
3/4 łyżki ostrej papryki (mielona)
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (mielony)
1 łyżka przyprawy curry (mielone)
2 1/2 łyżeczki soli
-----------------------
Kurczak garam masala z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► PASTA : do oleju dodać, przyprawę garam masala, czosnek, ostrą paprykę, pieprz, curry, sól i dokładnie wymieszać.
► Pikantną pastę połączyć z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Mięso dokładnie wymieszać aby każdy kawałek kurczaka pokryty był przyprawami. Odstawić na całą noc.
► Do głębokiej patelni lub garnka wrzucić pokrojonego i zamarynowanego kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 15 minut, na koniec podlać śmietaną i dusić jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.