Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (155)
Ten krupnik został podkręcony dodatkiem grzybów, zakochacie się!
udka z kurczaka 2 szt.
suszone grzyby 3 szt.
kasza jęczmienna 5 łyżek stołowych
por 1 szt.
seler 0.25 szt.
marchewka 2 szt.
ziemniaki 5 szt.
pietruszka 1 szt.
sól 6 g
ziele angielskie 2 szt.
pieprz 2 szt.
liść laurowy 1 szt.
Grzyby: zalewamy na noc ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zostawiamy pod przykryciem.
Wywar: udka zalewamy w garnku wodą (tak, by były tylko przykryte). Gotujemy na małym ogniu do miękkości, zbierając szumowiny.
Gotowanie zupy: udka wyjmujemy, a do gotującego się wywaru wrzucamy listek i ziarenka przypraw, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą z moczenia) oraz włoszczyznę. Po ok. 5 min wkładamy też obrane i pokrojone w kostkę kartofle. Dolewamy więcej wody, aby składniki swobodnie pływały. Przykrywamy, zagotowujemy.
Krupnik z grzybami i kurczakiem: na wrzącą zupę sypiemy kaszę, mieszamy i gotujemy do miękkości. Obieramy mięso z udek, wkładamy z powrotem do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ew. przyprawą do zup.
Porady
Zobacz też: Lazania grzybowa