Przepis na to ciasto mam od znajomej z Kaszub, jest przepyszny - polecam :)
Składniki:
Ciasto:
1 margaryna Kasia
2 szkl. mąki
4 łyżki mleka
0,5 szkl. cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
1 śmietana ( 36% )
słoiczek dżemu porzeczkowego
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
Kruche z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z podanych składników do ciasta zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, wy łożyć do dwóch takich samych blach wyłożonych papierem. Z białek po jajkach ubić pianę na sztywno, na obu ciastach wylać ją i uformować małe górki, aby piana stwarzała wrażenie małych górek. Oby dwa ciasta piec ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczoną pierwszą częśc ciasta posmarować dżemem i wyłożyć na to ubitą śmietanę z zimną żelatyną i cukrem waniliowym ( rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody - ostudzić, a potem dodać do ubitej śmietany ). Przykryć drugą częścią ciasta, wstawić do lodówki.