Kruche babeczki bezglutenowe bez jajek

Ocena:

4.54 (190)

Wegańskie babeczki bezglutenowe z cytrynowym kremem to doskonała propozycja dla wegan i osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    75 g mąki kukurydzianej
    75 g mąki jaglanej
    75 g margaryny bezmlecznej
    2 łyzki cukru
    2 łyzki gęstej części z mleka kokosowego/ śmietany roślinnej lub lodowatej wody
    1/2 łyzeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

    Cytrynowy krem:
    3/4 szklanki gotowanej kaszy jaglanej
    Sok z połowy cytryny
    Starta skórka z cytryny
    2 łyżki cukru

    Krem truskawkowo-malinowy:
    1 szklankę gotowanej kaszy jaglanej
    50 g musu z malin
    50 g musu z truskawek

Kruche babeczki bezglutenowe bez jajek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kruche ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta razem zagnieć, uformuj kulę i włóż do lodówki. Wyłóż posmarowane masłem/ margaryną foremki do babeczek ciastem, upiec na złoto. Ja piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu nagrzanym do 180 st. C 15 minut. Wyjmij z foremek, ostudź.

    Krem cytrynowy:
    Zmiksuj kaszę z cukrem, skórką i połową soku z cytryny. Sok stopniuj, tak by krem nie był za rzadki. Wstaw na kilka godzin do lodówki lub od razu podawaj.

    Krem truskawkowo-malinowy:
    Zmiksuj kaszę z musami na gładki krem. Wstaw na kilka godzin do lodówki lub od razu podawaj.

    Przepis nadesłała Agnieszka Zając

Porady

Zobacz też: Babka z jagodami bez jajek

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne