4.54 (190)
Kruche ciasto:
75 g mąki kukurydzianej
75 g mąki jaglanej
75 g margaryny bezmlecznej
2 łyzki cukru
2 łyzki gęstej części z mleka kokosowego/ śmietany roślinnej lub lodowatej wody
1/2 łyzeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Cytrynowy krem:
3/4 szklanki gotowanej kaszy jaglanej
Sok z połowy cytryny
Starta skórka z cytryny
2 łyżki cukru
Krem truskawkowo-malinowy:
1 szklankę gotowanej kaszy jaglanej
50 g musu z malin
50 g musu z truskawek
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki ciasta razem zagnieć, uformuj kulę i włóż do lodówki. Wyłóż posmarowane masłem/ margaryną foremki do babeczek ciastem, upiec na złoto. Ja piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu nagrzanym do 180 st. C 15 minut. Wyjmij z foremek, ostudź.
Krem cytrynowy:
Zmiksuj kaszę z cukrem, skórką i połową soku z cytryny. Sok stopniuj, tak by krem nie był za rzadki. Wstaw na kilka godzin do lodówki lub od razu podawaj.
Krem truskawkowo-malinowy:
Zmiksuj kaszę z musami na gładki krem. Wstaw na kilka godzin do lodówki lub od razu podawaj.
Przepis nadesłała Agnieszka Zając
Porady
Zobacz też: Babka z jagodami bez jajek