Apetit
0 (0)
Królik z sosem orzechowym łączy delikatne, białe mięso z esencjonalnym, zagęszczonym wywarem. To pełne aromatu danie, a orzechowa nuta sprawia, że mięso jest pełne smaku, wyraziste, a otulający je sos zapewnia mu soczystość. Można podawać go z ziemniakami z wody lub opiekanymi, odpowiednie będą też małe pyzy i delikatne kopytka. Królik w sosie orzechowym to elegancka propozycja, która sprawdzi się na niedzielny obiad, imieninową kolację lub inną, większą uroczystość.
królik 1.5 kg
masło 100 g
cebula 150 g
orzechy włoskie 30 g
sok z cytryny 40 ml
żółtko 70 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
śmietana 200 ml
Cebula: obieramy ją z łusek, kroimy w piórka, smażymy około 3 minut na rozgrzanym maśle i oleju.
Mięso: myjemy je, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je na patelnię z cebulą i obsmażamy ze wszystkich stron. Doprawiamy solą, przykrywamy rondel pokrywką i dusimy około pół godziny.
Masło i mąka: mieszamy je i zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Z garnka: wyjmujemy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Trzymamy w piekarniku, żeby utrzymać ciepło. Wyjmujemy z lodówki kulkę masła, odwijamy z folii i wkładamy do wywaru, który został w garnku. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień, przecedzamy sos przez durszlak i dodajemy zmielone orzechy włoskie.
Do sosu: dodajemy sok z cytryny. Krótko gotujemy, dodajemy też żółtko utarte ze śmietaną. Mieszamy, solimy, podgrzewamy - ale nie gotujemy - żeby żółtko się nie ścięło. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline,cz. www.apetitonline.cz/recept/kralik-s-orechovou-omackou