Apetit

Królik z sosem orzechowym

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Królik z sosem orzechowym łączy delikatne, białe mięso z esencjonalnym, zagęszczonym wywarem. To pełne aromatu danie, a orzechowa nuta sprawia, że mięso jest pełne smaku, wyraziste, a otulający je sos zapewnia mu soczystość. Można podawać go z ziemniakami z wody lub opiekanymi, odpowiednie będą też małe pyzy i delikatne kopytka. Królik w sosie orzechowym to elegancka propozycja, która sprawdzi się na niedzielny obiad, imieninową kolację lub inną, większą uroczystość. 

Składniki:

  • królik  1.5 kg

  • masło  100 g

  • cebula  150 g

  • orzechy włoskie  30 g

  • sok z cytryny  40 ml

  • żółtko  70 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • śmietana  200 ml

Królik z sosem orzechowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula: obieramy ją z łusek, kroimy w piórka, smażymy około 3 minut na rozgrzanym maśle i oleju.

  • Krok 2:

    Mięso: myjemy je, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je na patelnię z cebulą i obsmażamy ze wszystkich stron. Doprawiamy solą, przykrywamy rondel pokrywką i dusimy  około pół godziny.

  • Krok 3:

    Masło i mąka: mieszamy je i zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na chwilę do lodówki.

  • Krok 4:

    Z garnka: wyjmujemy mięso i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Trzymamy w piekarniku, żeby utrzymać ciepło. Wyjmujemy z lodówki kulkę masła, odwijamy z folii i wkładamy do wywaru, który został w garnku. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień, przecedzamy sos przez durszlak i dodajemy zmielone orzechy włoskie.

     

  • Krok 5:

    Do sosu: dodajemy sok z cytryny. Krótko gotujemy, dodajemy też żółtko utarte ze śmietaną. Mieszamy, solimy, podgrzewamy - ale nie gotujemy -  żeby żółtko się nie ścięło. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

    Źródło: serwis partnerski  Apetitonline,cz. www.apetitonline.cz/recept/kralik-s-orechovou-omackou

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne