Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 8–10 minut Porcja: 385 kcal Składniki na 8 porcji
Składniki:
5 łyżek mleka
jajko
niepełna szklanka mąki
sól
Nadzienie:
świeża papryczka chili
ząbek czosnku
łyżeczka masła
15 dag małych krewetek (oczyszczonych i umytych)
łyżka sherry
15 dag twarogu
1–2 łyżeczki przecieru pomidorowego
świeżo mielony pieprz
8 łodyg szczypiorku
masło do smażenia
Krewetkowe sakiewki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z 3/4 szklanki wody, mleka, jajka, mąki i szczypty soli zrobić ciasto. Pozostawić na 10 minut.
Chili i czosnek posiekać (z papryczki usunąć pestki). Na patelni rozgrzać masło, włożyć czosnek, chili i krewetki, krótko podsmażyć. Skropić sherry, dodać przecier pomidorowy, pokruszony biały ser, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Smażyć naleśniki.
Na środek każdego placka kłaść farsz, formować sakiewki, zawiązać je szczypiorkiem