Krem z czerwonej soczewicy

Ocena:

4.33 (204)

  • 60 min.
  • dla 5 osób

Pożywna i rozgrzewa w zimne wieczory.

Składniki:

  • 350 dkg czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 średnie marchewki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 kostki rosołowe ( warzywna i drobiowa)

Krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, paprykę także dzielimy na mniejsze części. Warzywa dodajemy do podsmażonej cebulki i czosnku. Imbir obieramy, przekrajmy na pól i dodajemy do potrawy. Całość smażymy ok 20 min.
  • Wcześniej namoczoną w wodzie soczewicę wrzucamy do warzyw, dolewamy ok. litra wody, dodajemy pomidory i kostki rosołowe. Wszystko gotujemy aż soczewica i marchewka zmiękną.
  • Całość miksujemy na gęsty krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i ostrą papryką.
  • Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  • Wskazówka-soczewicę najlepiej moczyć cała noc.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne