Agnieszka Pietroń

Krem czekoladowy z mascarpone

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Krem czekoladowy z mascarpone jest banalnie prosty w wykonaniu i składa się tylko z trzech składników: śmietanki 30%, czekolady oraz włoskiego serka. Jego konsystencja jest niesamowicie kremowa. Świetnie sprawdzi się do przekładania tortów lub jako samodzielny deser. Sprawdźcie, jak zrobić krem czekoladowy z mascarpone!

Składniki:

  • śmietanka  250 ml

  • gorzka czekolada  150 g

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  20 g

Krem czekoladowy z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czekolada: siekamy ją na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.

  • Krok 2:

    Baza czekoladowa: śmietankę wlewamy do małego garnka. Podgrzewamy ją na średnim ogniu, aż do zagotowania. Następnie zdejmujemy ją z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy dokładnie, aż całkowicie się roztopi. 

  • Krok 3:

    Studzenie: bazę czekoladowo–śmietankową zostawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania kremu).

  • Krok 4:

    Krem: zimne mascarpone wrzucamy do wcześniej przygotowanej bazy. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera.

  • Krok 5:

    Podanie: gotowy krem czekoladowy z mascarpone możemy od razu użyć do przełożenia tortu lub jako samodzielny deser.

Porady

  • Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju rodzinne uroczystości. Wystarczy przełożyć nim dwa kakaowe blaty. To rewelacyjny deser dla wszystkich fanów czekolady.
  • Zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć też mlecznej. Warto jednak mieć na uwadze, że taki krem będzie słodszy. W takiej sytuacji najlepiej nie dodawać cukru pudru.
  • Krem czekoladowy z mascarpone świetnie sprawdzi się do przekładania biszkoptów. Dodatkowo polecamy użyć go do dekoracji babeczek, muffinek lub bezy. Możemy podać go również w salaterkach jako oddzielny deser. Wspaniale smakuje z dodatkiem owoców takich jak wiśnie  bądź maliny.
  • Jeśli nie mamy czekolady, możemy sięgnąć także po kakao. Tak przygotowany krem będzie mniej intensywny w smaku, ale również bardzo smaczny. Polecamy dosłodzić go wtedy jedną łyżką cukru pudru.
  • Gotowy krem z mascarpone przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Najlepiej smakuje pierwszego oraz drugiego dnia, warto więc wykorzystać go jak najszybciej.
  • Możemy wybrać łatwiejszą drogę oraz przygotować krem czekoladowy z mascarpone i nutellą. Wystarczy, że ubijemy śmietankę z serkiem włoskim, a następnie dodamy kilka łyżek gotowego kremu. W ten sposób zaoszczędzimy czas i energię.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne