kotlet_po_cygansku

Kotlet po cygańsku

Ocena:

4.51 (198)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Dobre kotlety na przyjęcie komunijne.

Składniki:

  • schab bez kości - 400 g
  • bułka tarta do obtoczenia
  • jajka - 2 szt
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • pieczarki pokrojone w plasterki - 0,5 kg
  • cebula podsmażona -1 szt
  • listek laurowy-2 szt
  • wegeta (do smaku)
  • ser żółty - 4 plastry
  • tłuszcz do smażenia

Kotlet po cygańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
  • Panierować kotlety w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
  • Kotlety smażyć z jednej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • Pieczarki przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz i smażyć .
  • Do podsmażonych pieczarek dodać zrumienioną cebulę, wegetę, listek laurowy, sól i pieprz, dusić do odparowania wywaru z pieczarek.
  • Na podsmażone z jednej strony kotlety nakładać pieczarki i plaster sera, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, do rozpuszczenia się sera.
  • Podawać z ziemniakami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne