Koszyczki z parmezanu

Ocena:

4.51 (152)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Doskonały pomysł na miseczki - zamiast szklanych czy porcelanowych używamy tych jadalnych, z parmezanu.

Składniki:

  • parmezan  150 g

  • cytryna  1 szt.

  • granat  0.5 szt.

  • czarne oliwki  50 g

  • kiełki  35 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

Koszyczki z parmezanu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Parmezan: dzielimy na cztery części. Po kolei wsypujemy cienką warstwą na jak najmniejszą gorącą patelnię bez tłuszczu. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, odczekujemy kilka sekund.

  • Krok 2:

    Formowanie koszyczków: ciepły ser owijamy wokół dna małej szklaneczki lub filiżanki do kawy, aż na niej zastygnie, tworząc koszyczek.

  • Krok 3:

    Podanie: nasiona granatu łączymy z pokrojonymi w plasterki oliwkami, kiełkami, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mieszankę do koszyczków z parmezanu i od razu serwujemy.

Porady

Kiełki najlepiej przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak niż 3–4 dni (potem  mogą zacząć się w nich tworzyć substancje toksyczne), w szklanym pojemniku z dziurkowaną przykrywką, zapewniającą stały dopływ powietrza.

Zobacz przepis: Lazania parmigiana

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne