Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.51 (152)
Doskonały pomysł na miseczki - zamiast szklanych czy porcelanowych używamy tych jadalnych, z parmezanu.
parmezan 150 g
cytryna 1 szt.
granat 0.5 szt.
czarne oliwki 50 g
kiełki 35 g
sól 3 g
pieprz 2 g
oliwa z oliwek 15 ml
Parmezan: dzielimy na cztery części. Po kolei wsypujemy cienką warstwą na jak najmniejszą gorącą patelnię bez tłuszczu. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, odczekujemy kilka sekund.
Formowanie koszyczków: ciepły ser owijamy wokół dna małej szklaneczki lub filiżanki do kawy, aż na niej zastygnie, tworząc koszyczek.
Podanie: nasiona granatu łączymy z pokrojonymi w plasterki oliwkami, kiełkami, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mieszankę do koszyczków z parmezanu i od razu serwujemy.
Porady
Kiełki najlepiej przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak niż 3–4 dni (potem mogą zacząć się w nich tworzyć substancje toksyczne), w szklanym pojemniku z dziurkowaną przykrywką, zapewniającą stały dopływ powietrza.
Zobacz przepis: Lazania parmigiana