Kokosowy ryż z bananami

Ocena:

4.54 (151)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 450 kcal

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 1 i 1/4 l mleka
  • szklanka mleczka kokosowego
  • torebka cukru waniliowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta soli

Kokosowy ryż z bananami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko, mleczko kokosowe, cukier waniliowy i sól zagotować. Wsypać ryż, gotować 35 minut.
  • Banany obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
  • Masło stopić w rondelku, wsypać cukier, lekko stopić. Włożyć banany, wlać pozostały sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Podgrzewać kilka minut, aż skarmelizują.
  • Ryż zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, chwilę podgrzać. Rozłożyć na talerze, udekorować bananami.
  • Brązowy cukier
  • Z trzciny lub buraka cukrowego; jest nieoczyszczony, dlatego ma bardziej wyrazisty smak niż biały.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne