0 (0)
Kluski leniwe na słodko to połączenie twarogu z mąką i jajkiem, podobne są do kopytek, a w niektórych regionach funkcjonują pod nazwą pierogi leniwe. Można podawać je na różne sposoby: ze śmietaną i sosem owocowym, polane masełkiem, obsypane cynamonem i cukrem. Ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że robi się je dość szybko. Leniwe na słodko szczególnie uwielbiają dzieci, radzimy od razu przygotować podwójną porcję.
twaróg 500 g
jajka 1 szt.
mąka pszenna 100 g
sól 1 szczypta
masło 30 g
śmietana 18% 350 g
cukier waniliowy 16 g
owoce 200 g
mąka ziemniaczana 2 g
Ser twarogowy (tłusty lub półtłusty, w drugim przypadku warto dołożyć jeszcze 30 g roztopionego i przestudzonego masła) w kawałku przekładamy do miski, rozgniatamy go widelcem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków bądź przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wbijamy jajko (1 duże lub 2 średnie), mieszamy.
ZjedzPięknie
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią masę twarogową, przesiewamy mąkę ziemniaczaną na ser, potem resztę pszennej (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy więcej mąki pszennej).
ZjedzPięknie
Ciasto zagniatamy, tworzymy z niego kulę (jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy więcej mąki).
ZjedzPięknie
Ciasto dzielimy na 4 części.
ZjedzPięknie
Każdą z nich rolujemy w wałek o średnicy mniej więcej 3 cm, delikatnie rozpłaszczamy je szerokim nożem, np. szefa kuchni. Kroimy je na ukośnie kawałki takiej samej wielkości (jak przy kopytkach). Do dużego garnka wlewamy wodę, gotujemy ją, dosypujemy 3 g soli. Na wrzątek ostrożnie wkładamy kluski leniwe (niezbyt dużo, żeby nie obniżyła się temperatura wody, wtedy będzie trudniej precyzyjnie odmierzyć czas). Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i potem gotujemy je przez 1 minutę. Wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz.
ZjedzPięknie
Leniwe na talerzu polewamy masłem (30 g), posypujemy cukrem białym lub trzcinowym i cynamonem (opcjonalnie). Polewamy je gęstą śmietaną z 16 g cukru wanilinowego (można pominąć, jeśli odpowiada nam nieco kwaśny smak) i sosem z kawałkami owoców. Mrożoną mieszankę (np. malin, truskawek, borówek lub jagód) lub świeże owoce w sezonie, przekładamy do garnka, podgrzewamy z niewielką ilością wody aż się rozmrożą (na małym ogniu). W trakcie mieszamy 2 razy lub częściej, jeśli jest taka potrzeba. Łączymy je z mąką ziemniaczaną, żeby lekko zagęścić sos. Jeśli owoce są dla nas zbyt kwaśne, można dosypać do nich odrobinę białego cukru lub trzcinowego. Kluski leniwe na słodko polewamy śmietaną i sosem z kawałkami owoców.
ZjedzPięknie