4.52 (188)
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek kakao
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
1 bardzo dojrzałe awokado
2 szklanki mleka sojowego (w wersji wegan) bądź krowiego (w wersji wegetariańskiej
cukier wanilinowy
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Do jednej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Do drugiej miski zaś dodajemy rozgniecione (najlepiej zblendowane) awokado, mleko, cukier wanilinowy oraz cukier trzcinowy. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do suchych składników wlewamy składniki mokre i mieszamy, aż masa będzie gładka. Przelewamy do foremek. Pieczemy przez 20 min. w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (termoobieg). Jeszcze ciepłe babeczki polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy orzechami włoskimi.
Nadesłała Monika Gozdalik
Porady
Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym