Käsespätzle

Ocena:

4.45 (146)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 10 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki na 4 porcji

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
  • sól
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 20 dag startego sera ementaler
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Käsespätzle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Niemcy (czytaj: kezeszpecle - kluski serowe)
  • ■ W misce szybko zagnieść gładkie ciasto z przesianej mąki, jajek, mleka, szczypty gałki muszkatołowej i soli.
  • ■ Zagotować około 4 litrów osolonej wody. Zanurzyć na chwilę deseczkę do krojenia we wrzątku. Rozsmarować na niej porcję ciasta. Zanurzyć nóż we wrzątku i gorącym zsuwać paski ciasta do gotującej się wody. Powtarzać, aż skończy się ciasto i wszystkie ugotowane spätzle wypłyną.
  • ■ Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i obtoczyć w 2 łyżkach stopionego masła, w serze, położyć na folii aluminiowej i pod przykryciem zapiekać w temp. 100°C, aż ser się stopi.
  • ■ Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na gorącym maśle. Spätzle podawać z cebulą, posypane szczypiorkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne