Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 10 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki na 4 porcji
Składniki:
2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
sól
4 jajka
gałka muszkatołowa
200 ml mleka
4 łyżki masła
20 dag startego sera ementaler
2 cebule
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Käsespätzle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Niemcy (czytaj: kezeszpecle - kluski serowe)
■ W misce szybko zagnieść gładkie ciasto z przesianej mąki, jajek, mleka, szczypty gałki muszkatołowej i soli.
■ Zagotować około 4 litrów osolonej wody. Zanurzyć na chwilę deseczkę do krojenia we wrzątku. Rozsmarować na niej porcję ciasta. Zanurzyć nóż we wrzątku i gorącym zsuwać paski ciasta do gotującej się wody. Powtarzać, aż skończy się ciasto i wszystkie ugotowane spätzle wypłyną.
■ Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i obtoczyć w 2 łyżkach stopionego masła, w serze, położyć na folii aluminiowej i pod przykryciem zapiekać w temp. 100°C, aż ser się stopi.
■ Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na gorącym maśle. Spätzle podawać z cebulą, posypane szczypiorkiem.