Kaczka z woka z makaronem ryżowym

Ocena:

4.49 (191)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób

Przysmażone,soczyste kawałki kaczki, chrupiący boczek i delikatny makaron ryżowy - orientalne danie w prostym przepisie to dobry pomysł na obiad dla kilku osób.

Składniki:

  • pierś z kaczki  2 szt.

  • limonka  1 szt.

  • makaron ryżowy  350 g

  • czosnek  1 ząbek

  • sos sojowy  45 ml

  • olej  30 ml

  • groszek cukrowy  250 g

  • dymka  4 szt.

  • groszek cukrowy  5 g

  • kolendra  6 gałązek

Kaczka z woka z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez 1 godz. Z piersi kaczki usuwamy część tłuszczu i kroimy je w grubsze plastry. W głębokim talerzu mieszamy otartą skórkę i sok wyciśnięty z limonki, posiekany drobno czosnek i sos sojowy.

  • Krok 2:

    Do marynaty wkładamy kawałki kaczki i obracamy, aby się nią całkowicie pokryły. Owijamy folią i wstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz.

  • Krok 3:

    Makaron odcedzamy, zanurzamy go w garnku z wrzątkiem, wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.

  • Krok 4:

    W woku, na dużym ogniu podgrzewamy olej i smażymy na nim przez 3 min kawałki kaczki, mieszając. Wyjmujemy z woka mięso i w to miejsce wkładamy strączki groszku cukrowego. Smażymy 4–5 min.

  • Krok 5:

    Dodajemy pokrojoną dymkę i ponownie wkładamy mięso. Smażymy przez 1 min. Oprószamy pieprzem, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z odcedzonym gorącym makaronem ryżowym.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne