Kaczka z czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W garnku zagotować wino z dodatkiem 4 gałązek estragonu. Dodać wydrylowane czereśnie. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i pozostawić na 1 godz.
Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Naczynie żaroodporne rozgrzać na dużym ogniu i ułożyć kaczkę skórą do dołu, podsmażać przez 5 min. Usunąć tłuszcz, włożyć naczynie z kaczką do pieca i piec przez 8 min.
Ułożyć kaczkę na ta-lerzu, skórą do góry. Dodać do garnka odcedzone czereśnie z 10 ml wina, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody i ocet winny, zagotować. Gotowym sosem polać kaczkę, pokroić i posolić.
Podawać otoczoną owocami i posypaną estragonem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!