Simonetta Zieger

Jednogarnkowy makaron z brokułami

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jednogarnkowy makaron z brokułami robi się niezwykle szybko, przy tym dostarczamy ogromną porcję zdrowia. Podczas gotowania ze śmietany i serka topionego powstaje cudownie kremowy sos. To powinna być obowiązkowa pozycja na zabiegane dni, wystarczy kilka minut przygotowań i możemy cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Przetestujcie prosty przepis na makaron z brokułami przyrządzany w jednym garnku.

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • bulion warzywny  1 l

  • śmietana 12%  150 ml

  • sól  5 g

  • serek topiony  15 g

  • bazylia  30 g

  • pieprz  3 g

  • sok z cytryny  15 ml

Jednogarnkowy makaron z brokułami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Myjemy brokuły, w razie potrzeby obieramy łodygę. Różyczki i łodygi brokuła kroimy na małe (ok. 2 cm) kawałki.

  • Krok 2:

    Smażenie: w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Najpierw smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy czosnek, bulion warzywny, śmietanę, sól jodowaną i makaron - wszystko mieszamy. Brokuły dodajemy jako ostatnie, już nie mieszamy (nie gotujemy ich wcześniej, przypominają raczej te gotowane na parze). Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut .

  • Krok 3:

    Makaron z brokułami: gdy tylko osiągnie pożądaną konsystencję, a płyn znacznie się zredukuje, mieszamy z serkiem topionym i posiekaną bazylią (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Doprawiamy solą jodowaną, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dekorujemy listkami bazylii i podajemy na gorąco.

    Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de,  https://www.eatbetter.de/rezepte/one-pot-pasta-mit-brokkoli-cremig-lecker

Porady

  • Jeśli chcemy nieco zróżnicować kolor jednogarnkowego makaronu, przed gotowaniem warto dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wtedy gdy dokładamy brokuły.
  • Warto wiedzieć, że brokuły są symbolem zdrowej diety. Dostarczają nie tylko solidnej porcji sycącego i przyjaznego dla jelit błonnika, ale także licznych witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę C, K i potas.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne