5 (3)
Jajka faszerowane szynką to szybka do przygotowania przystawka na zimno, idealna na święta wielkanocne lub przyjęcie. Nadzienie z kremowego żółtka, majonezu, musztardy i pokrojonej w kosteczkę szynki zadowoli wszystkich smakoszy słonych potraw na jeden kęs. Kompozycję dopełnia szczypiorek, który dodaje im świeżości i koloru. Sprawdźcie, jak zrobić jajka faszerowane z szynką.
jajka 4 szt.
szynka 100 g
majonez 20 g
musztarda 5 g
sól 2 g
pieprz 2 g
szczypiorek 0.5 pęczka
Gotujemy jajka na twardo. Umieszczamy je w rondelku i zalewamy wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia, po czym odmierzamy 8 minut. Odcedzamy jajka i wkładamy je do zimnej kąpieli, żeby natychmiast zatrzymać obróbkę termiczną. Kiedy całkowicie wystygną, obtłukujemy je i zdejmujemy z nich skorupkę. Będzie łatwiej odchodzić od białka (a co za tym idzie będą się ładnie prezentowały, jeśli jajka nie były bardzo świeże.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Kroimy szynkę (wędzoną, gotowaną lub konserwową, wedle gustu) w kosteczkę. Szczypiorek myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Siekamy go. Pamiętajmy, żeby użyć w tym celu ostrego noża, inaczej zielone łodyżki puszczą sok i stracą swoją żywą barwę. Część drobno pokrojonego szczypiorku odkładamy do dekoracji gotowej potrawy.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Dzielimy wystudzone i obrane jajka na połówki. Ostrożnie wyjmujemy żółtka. Umieszczamy je w miseczce, w której wymieszamy wszystkie składniki farszu. Białka odkładamy. Możemy od razu ułożyć je na talerzu lub półmisku, na którym będziemy serwować jaja faszerowane szynką.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Do żółtek dodajemy musztardę, majonez, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony, żeby miał jak najwięcej aromatu). Łączymy składniki za pomocą łyżki lub widelca, aż uzyskamy kremowy farsz. Dodajemy szynkę i posiekany szczypiorek. Ponownie mieszamy. Możemy wzbogacić nadzienie ulubionymi przyprawami i ziołami, na przykład słodką papryką lub majerankiem. Ciekawie smakują jajka faszerowane szynką i żółtym serem.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wkładamy wymieszane i doprawione nadzienie do pustego miejsca po żółtkach za pomocą łyżeczki. Nic nie szkodzi, jeśli będzie wystawało z wgłębienia. Jeśli jednak nie chcemy nakładać go „z górką”, możemy je zachować i wykorzystać jako pastę do kanapki lub do innych przekąsek na zimno, takich jak muszle makaronowe.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Posypujemy jajka faszerowane z szynką pozostałym szczypiorkiem. Możemy też udekorować je rzeżuchą, innymi kiełkami, rzodkiewką, koperkiem lub natką pietruszki. Przed podaniem dobrze jest je schłodzić. Jeśli nie zjemy ich od razu lub chcemy przyrządzić je z wyprzedzeniem, możemy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, przez około 3 dni.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa