5 (1)
Jaglanka na mleku to zdrowa, lekkostrawna propozycja na słodkie śniadanie. Powstaje w 20 minut, doskonale syci i dodaje energii. Nie zawiera glutenu i można przyrządzić ją w wersji całkowicie roślinnej. Najlepiej uzupełniają ją świeże owoce, takie jak borówki lub truskawki, ale wybór dodatków jest całkowicie dowolny. Tylko od Was zależy, jaką formę przyjmie prosta jaglanka. Przepis można wzbogacić o dżem lub jogurt.
kasza jaglana 100 g
mleko 500 ml
cukier trzcinowy 13 g
Prażenie: wsypujemy kaszę na suchą patelnię. Podgrzewamy ją przez około 5–10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie wydzielać charakterystyczny, lekko orzechowy zapach. Za pomocą tego zabiegu pozbywamy się goryczy z ziarenek. Alternatywą jest moczenie ich przez kilka godzin w czystej, chłodnej wodzie. Jeśli mamy mniej czasu, możemy całkowicie pominąć ten krok i zacząć od płukania kaszy.
Make eat easy
Płukanie: przesypujemy uprażone ziarenka na sitko. Trzymamy je pod bieżącą wodą tak długo, aż przestanie być mętna. Przelewamy kaszę wrzątkiem. Na koniec płuczemy ponownie w zimnej wodzie.
Make eat easy
Gotowanie: umieszczamy uprażone i wypłukane ziarenka w rondelku. Wlewamy 500 ml mleka krowiego lub roślinnego. Osobom na diecie roślinnej na pewno posmakuje kasza jaglana na mleku kokosowym. Wsypujemy cukier trzcinowy. Mieszamy. Możemy też wykorzystać ksylitol, syrop daktylowy lub miód (ten ostatni dodajemy tuż przed podaniem, bo wysoka temperatura ma negatywny wpływ na jego właściwości). Doprowadzamy mleko do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika. Gotujemy jaglankę przez około 10–15 minut, aż kasza wchłonie większość płynu i napęcznieje. Często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Make eat easy
Podanie: przekładamy ugotowaną kaszę do miseczki. Jaglanka na śniadanie powinna być dosyć płynna – po zdjęciu z rondelka dalej będzie wchłaniać mleko i zgęstnieje. Możemy zjeść ją na gorąco lub odstawić na później. Przykryjmy ją wtedy folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni kaszy, inaczej powstanie kożuch.
Make eat easy
Dekoracja: jaglanka na mleku świetnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców. Możemy wykorzystać na przykład borówki, truskawki lub pestki granatu. Sprawdzą się też domowe przetwory, takie jak wiśnie w syropie lub dżem porzeczkowy.
Make eat easy