Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.58 (147)
Zapiekanki z bagietki to pomysł na szybką przekąskę lub kolację na gorąco. Ta wersja zapiekanek to propozycja dla fanów pizzy hawajskiej - jest ananas, kukurydza z puszki, rumiany kurczak i sporo sera
filet z kurczaka 1 szt.
sok z cytryny 0.5 szt.
sól 5 g
pieprz kajeński (mielony) 3 g
boczek wędzony 50 g
czerwona cebula 1 szt.
miód 15 ml
sok ananasowy 15 ml
ananas 0.5 puszki
kukurydza 0.5 puszki
passata pomidorowa 180 ml
ketchup 60 ml
zioła prowansalskie 5 g
bagietki 0.5 szt.
mozzarella 1 szt.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem cayenne, wstawiamy do lodówki na 30 min.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy pokrojony w kostkę boczek, wytapiamy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy kurczaka z marynatą, smażymy razem, aż kurczak będzie miękki. Zwiększamy ogień, dodajemy miód i zalewę z ananasa, mieszamy i podsmażamy, aż kurczak się zrumieni. Zestawiamy z ognia, studzimy.
Kukurydzę i ananas osączamy, ananas kroimy na kawałki, razem z kukurydzą mieszamy z przygotowanym kurczakiem.
Passatę pomidorową wylewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, kilka minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Miksujemy blenderem, mieszamy z keczupem i przyprawiamy do smaku ziołami, studzimy.
Bagietkę przecinamy na pół, smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy mieszankę z kurczakiem i kawałki mozzarelli (osączonej i porwanej palcami). Wstawiamy na kratce do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy, aż mozzarella się stopi i lekko zrumieni.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017